End of the Century

Utgivningsår 2003
Regissör Jim Fields & Michael Gramaglia
Summering Dokumentär om Ramones. Medverkar gör bland annat Joey Ramone, Johnny Ramone, Dee Dee Ramone och Tommy Ramone.

End of the Century filmomslagEnd of the Century – The Story of Ramones är en inblick bakom kulliserna hos ett av världens mest betydelsefulla punkgrupper. Johnny Ramones hårda ledarstil och hans schism med Joey Ramone kommer upp till ytan. Det var Johnny som styrde bandet i allt från hur bandmedlemmarna skulle klä sig till vilka som skulle uttala sig i intervjuer. Det som ibland tycks vara ren fientlighet mellan dessa två får också sin bakgrund i hur Johnny tog över Joeys flickvän.

I dokumentären uppdagas också bitterheten i bandet över att gruppen aldrig riktigt slog kommersiellt. Här finns Johnnys affärstänkande och hans tävlingsinstinkt med de andra banden som fanns runt omkring: ”…Televison, I didn’t see a competition, Heartbreakers, were a bunch of junkies”.

Historien om Ramones berättas från att Joey, Johnny och Dee Dee började umgås för att de alla gillade Stooges. Till hur de sedan fick sina första gig på CBGB och hur folk småningom började strömma till för att se det speedade och futuristiska bandet i svarta skinnjackor.

End of the Century
fick ett bra mottagande och det är bara att hålla med – detta är den definitiva dokumentären om Ramones.

På DVD-utgåvan finns mycket extramaterial i former av utdrag från intervjuer som inte fick plats i den färdiga filmen. Till exempel finns ett inslag där Tommy Ramone svarar på vem eller vilka det var som skrev de olika låtarna från de första tre albumen.

Alla filmer