The Great Rock And Roll Swindle


Utgivningsår 1980
Regissör Julien Temple
Summering Mockumentär med Sex Pistols.

The Great Rock And Roll Swindle filmomslagThe Great Rock and Roll Swindle är en film om och med Sex Pistols. Filmen är en gestaltning av bandets uppgång och fall, en återblickande odyssé genom de skandalösa och sensationella händelserna där medlemmarna i bandet samt managern Malcolm MacLaren spelar sig själva. Det är dock tydligt att filmens perspektiv mestadels är MacLarens.   

Filmen gjordes 1980 av Julien Temple vars första film var en dokumentär om Sex Pistols (Sex Pistols Number 1) och bland hans senare filmer kan nämnas punkdokumentären The Filth and the Fury (2000). The Great Rock and Roll Swindle som är en något ofokuserad film har formen av en mockumentär (en spelfilm som efterliknar en dokumentär). Det finns ingredienser av musikal, dokumentär, animerat, satir, sex och en hel del nonsens.  

John Lydon syns endast i arkivklipp då han inte ville ha något med filmen att göra. I stället träder Sid Vicious fram som filmens stjärna. Åtminstone är det han som äger störst karisma och det är svårt att tänka sig att Vicious inte skulle dykt upp i olika showbiz-sammanhang om hans förtidiga död inte inträffat.

Musiken i filmen är både från det första albumet Never Mind The Bollocks och från The Great Rock and Roll Swindle som var soundtrack till filmen.

Alla filmer