Punk: Attitude

Utgivningsår 2005
Regissör Don Letts
Summering Punkens historia berättas från tidiga förebilder via 77-punken och senare hardcore.

Punk: Attitude filmomslagDon Letts som gjorde The Punk Rock Movie redan 1978 gjorde en ytterligare punkdokumentär med Punk: Attitude, vilken hade premiär på en amerikansk filmfestival 2005.

Om The Punk Rock Movie var en dokumentär direkt från skådeplatsen med långa intervjuer och hela låtar är Punk: Attitude snarare en film med desto fler korta klipp från intervjumaterial och arkivbilder. En mängd personer med anknytning till punkmusik medverkar: Henry Rollins, David Johansen, Lou Reed, Mick Jones och Jello Biafra är några av dessa.

Filmen börjar med en bakgrund som fångar tendenserna och uttrycken som rann ut i punkrocken – både musikaliskt och politiskt. Här nämns förebilder som Velvet Underground, MC5 och New York Dolls.

Sedan fortsätter historielektionen med den amerikanska punken som strax också får fotfäste i England. Dokumentären glömmer heller inte den punk som utspelade sig under 1980-talet med band som Black Flag och Black Kennedys, vilken sedan fick ett kommersiellt uppsving med Nirvana.

Dokumentären ger en mångskiftande bild av punken som rörelse och genre där dess essens tydligt framstår som en protest och ett uppvaknande. De olika klippen stödjer varandra väl och filmen inrymmer flera decennier av intressant musikhistoria, fast omfånget tar också ut sin rätt. Det blir aldrig något riktig fördjupning och låtklippen är mycket korta.

Vill man ha ett stort panorama över punkens tidslinjer är hur som helst Punk: Attitude sant genuin och fängslande hela vägen. Med extramaterialet inkluderat landar speltiden på cirka tre och en halv timme.

Alla filmer