The Punk Rock Movie

Utgivningsår 1978 (DVD 2008)
Regissör Don Letts
Summering Punken i England 1977-79. Medverkar gör bland annat Slaughter and the Dogs, Subway Sect, Generation X, Siouxsie and the Banshees, The Clash, Sex Pistols och The Slits.

The Punk Rock Movie filmomslagFilmad i Super 8 fångar The Punk Rock Movie den tidiga punkmusiken i England. Filmen ger en inblick i punkens första fas som veritabel subkultur. Vi befinner oss på klubben The Roxy eller i en turnébuss med en lång rad band, bland vilka Siouxsie and the Banshees, The Clash, Sex Pistols och The Slits märks.

Det roliga med den här filmen är att det inte som i många senare dokumentärer i stort sett bara finns utrymme åt Sex Pistols, The Clash och något mer band. I The Punk Rock Movie finns också plats för band som Wayne County & the Electric Chairs, Eater, X-Ray Spex och Alternative TV.

Don Letts som stod bakom filmkameran var själv discjockey på The Roxy. Det finns inga intervjuer eller några arkivklipp, framförandena på scenen är oftast redovisade i sin helhet. Ljudkvaliteten är väl inte den bästa, men det är ett unikt material, varav mycket inte har använts som klipp i senare punkdokumentärer.

En höjdpunkt är att se Johnny Thunders and the Heartbreakers spela. Sedan är det också intressant att se ett Sex Pistols uppträda till synes påverkade av just Heartbreakers medan de inför ett rock ’n’ roll-tempo till det vanliga råtunga artilleri.

Alla filmer