Svensk punk för 50 spänn

definitivt 50 spänn omslagI början av 1990-talet fick punkmusiken en slags nytändning i Sverige, vilket har kallats den tredje vågen av punkmusiken. Den första infann sig så klart under slutet av 70-talet med band som Grisen Skriker och Ebba Grön. Den andra brukar tidsbestämmas till en stor del av 80-talet och med grupper som Asta Kask och Strebers. Men det var på 90-talet punken verkade bli på modet igen och plötsligt hade minde okända band blivit eftertraktade och nya band bildades som ett resultat av det uppflammande intresset.

För att få en överblick över det växande flödet av ny punkmusik kom skivbolaget Birdnest på idén att samla de bästa aktuella låtarna på en skiva. För att få en bredd kontaktade de tre skivbolag till: Beat Butchers, Rainbow samt Arda. Av initialerna blev det RABB och så fick det sammanlänkade skivbolaget heta. År 1992 kom första samlingen ut med tio låtar, skivan hette Definitivt 50 spänn, och oavsett vilken skivaffär man gick till var priset givetvis 50 spänn...  

Skivan innehöll låtar som ”Dricka sprit och hålla käften” av succégruppen De lyckliga kompisarna, men även okända band som Skandalerna och Godspeed medverkade.

Året därpå kom en ny skiva, Definitivt 50 spänn igen och detta påbörjade en tradition vilken etablerades genom att årligen släppa en ny samling. Det som från början var fyra skivbolag blev med tiden flera. Kamel, Ampersand, Desperate Fight, Melon och Strange Edge var ytterligare skivbolag som allteftersom åren gick anslöt sig.  

På de första skivorna härjade de grupper som ledde den svenska punkens frammarsch i början av 90-talet, de var förutom redan nämnda De lyckliga kompisarna, grupper som Charta 77, Dia Psalma och Coca Carola. Det var en ganska spretig skara där Tuk Tuk Rallys småtrevliga poptoner blandades med Radioaktiva Räkors aggressiva musik.

Definitivt 50 spänn-serien var ett utmärkt sätt att få pejl på vad som hände i den svenska punken. Då nya skivbolah började kontribuera kom en del hardcore in med band som Adhesive och powerpop i form av Brandgul. Det finns givetvis mängder av ytterligare tendenser och det här är inte tänkt någon fullständig genomgång.

Projektet stannade dock 2004 efter sista samlingen Definitivt 50 spänn 12. Två VHS-band och två DVD-filmer hann också ges ut samt en utgåva i Norge under titeln Definitivt femti spenn. Dessutom gavs det ut en samling, en ”Greatest Hits”, vilket i det här fallet blev lite av kaka på kaka och dessutom avvek från den ursprungliga idén som var att sammanfatta den senaste inhemska musiken i punkgenren.  

Så här i efterhand kan det vara intressant för de som har samlingen komplett att lyssna sig i genom skiva för skiva kronologiskt och märka vad slags förändringar respektive upprepningar som skedde. Visst finns där en del som inte är alltför talangfullt, men det är också en del av punken. Eller som Erik Niva skriver i CD-häftet till Definitivt 50 spänn 8: ”Vi säger inte att låtarna är världens bästa. Men vi säger att det betyder något”. 

Diskografi

Definitivt 50 spänn - 1992
Definitivt 50 spänn Igen - 1993
Definitivt 50 spänn tre - 1994
Definitivt 50 spänn IV - 1995
Definitivt 50 spänn 5 - 1996
Definitivt 50 spänn 6 - 1997
Definitivt 50 spänn 7 - 1998
Definitivt 50 spänn 8 - 1998
Definitivt 50 spänn 9 - 2000
Definitivt 50 spänn 10 - 2001
Definitivt 50 spänn 11 - 2002
Definitivt 50 spänn 12 - 2004