Kvinnor inom punken

Punkens genombrott i slutet av 1970-talet var också frigörande för kvinnor som tidigare ofta varit exkluderade från musikscenen. Även om de flesta punkbanden var bestående av manliga medlemmar fanns ett klimat där kvinnor tilläts att delta eller forma egna band. Nedan hittar du ett urval av punkmusik som utgörs av kvinnor eller där kvinnliga medlemmar ingår.

Patti Smith gjorde nydanande musik som föregrep punkens uttrycksmedel. Hon blandade aggressiv rockmusik med poetiska texter. Läs mer om Patti Smith.
The Slitz var med då det begav sig i den tidiga brittiska punken. Deras första album Cut blev mycket uppmärksammat och de kan bland annat ses i The Punk Rock Movie. Läs mer om The Slits.
Siouxsie and the Banshees leddes av sångerskan och låtskrivaren Siouxsie Sioux som var en av de mest färgstarka figurerna på Londons punkscen.
En annan minst sagt färgstark person under denna tid var Soo Lucas, mer känd som Soo Catwoman. Hennes subversiva framtoning - hon hade färgat och format håret samt sminkat sig på ett sätt som gav associationer till en katt - blev en stark bild av den framväxande punkrörelsen under 1970-talets andra del.
Sångaren Poly Styrene som frontade bandet X-Ray Spex med sin säregna röst blev något av en feministisk symbol. Albumet Germ Free Adolescents är också ett av de mest intressanta från denna tid.
Kathleen Hanna var en av förgrundsfigurerna i den rörelse som gavs namnet Riot grrrl och har blivit något av en feministisk punkikon. Hon var under 1990-talet sångare i bandet Bikini Kill. Har därefter medverkat i Le Tigre och The Julie Ruin.

Andra kvinnliga artister eller band där kvinnor ingick/ingår värda att nämna är:
Blondie
Penetration
The Donnas
The Distillers
Kleenex/LiLiPUT
The Red Aunts
Shonen Knife
Pink Champagne
Tant Strul
Usch

Siouxsie Sioux
Siouxsie Sioux, sångare i Siouxsie and the Banshees och senare soloartist.

Catwoman
Soo Catwoman i ett redigerat foto av musiktidningen Mojo.