Voice Of A Generation

Voice Of A Generation skivomslagVoice Of A Generation var ett svensk band som höll på från slutet av 1990-talet till 2004. De spelade vad som ofta går under namnet ”street punk” eller "Oi!".

Street punk hade sitt ursprung i Oi! och kan klassas som politisk punkmusik som vill tillbaka till rötterna innan det fanns någon kommersiell inblandning i punken. Stilmässigt gäller en aggressiv framtoning fast med utrymme för melodi. Några klassiska grupper som också var influenser för Voice Of A Generation är Sex Pistols, Sham 69 och The Cockney Rejects tillsammans med andra Oi!-grupper. En annan förebild som bör nämnas i sammanhanget är Blitz, vilka gjorde ett album som hette Voice Of A Generation och vilken inspirerade till bandnamnet.

Om man bortser från termer en stund var Voice Of A Generation en grupp som gjorde stenhård rockmusik med en uppfriskande antisocial agenda. Medlemmarna i bandet var Kim Belly (gitarr), Molotov Mike (trummor), Danny Violence (bas), Johnny stalker (sång) och 212 (gitarr).

Det första albumet Classic Stupidity kom ut 1997 på Burning Heart och det visar ett band som redan hittat en stil där inte minst Sex Pistols kan höras som influens. Attityden var också klart utsagd:

I piss on you and all you stand for
My abandon music is all I care for  

Kanske var debuten Voice Of A Generations bästa album: det är förmodligen den som svänger mest och känns friskast – på de senare albumen har bandet utvecklats en del i sitt uttryck och nått högre koncentration på gott och ont.

Året därpå följs debuten upp med en EP, The Odd Generation, som är i liknande stil som debuten. Nästa år kommer albumet Obligations to the Odd . Detta är en tät skiva där allsångerna har blivit flera. En låt som står ut är ”My Generation”:

My generation is a bloody joke
My generation a fucking disgrace

”My Generation” gavs också ut som singel, fast först året efter.

Voice Of A Generation gruppbildDet tredje albumet hette Hollywodd Rebels (sic!). Voice Of A Generation är lite blekare denna gången och skivan blir en habil produkt utan samma inspiration och originalitet som visats upp tidigare.

År 2004 kom The Final Oddition som blev bandets sista album och som är en värdig avslutning. Musiktidningen Kerrang skrev: “Voice Of A Generation have the same lethal strain of authentic punk rock running through their veins as the entirely credible likes of Rancid and U.S Bombs”.

Rancid nämns här och om man ser till Voice Of A Generations utveckling har de vandrat från en stil med influenser från Sham 69 och Sex Pistols till senare band som just Rancid.

Efter The Final Oddition släppts slutar Kim Belly och detta leder småningom till att gruppen upphör. Voice Of A Generation blev aldrig särskilt uppmärksammade i Sverige. De var förmodligen mer svårtillgängliga än grupper som sjöng på svenska, likt De lyckliga kompisarna, Charta 77 och Dia Psalma.

Diskografi

Classic Stupidity - 1997
Obligations To The Odd - 1999
Hollywood Rebels - 2001
The Final Oddition- 2004

Bilden ovan är en pressbild från 2003, foto: Petter Koubek