Kriminella gitarrer

Kriminella gitarrer skivomslagKriminella gitarrer var ett skånskt band som utgick från Klippan och spelade punkmusik som var skramlig och ilsken. Låtarna som för det mesta skrevs av Anders Sjöholm, mera känd som Stry Terrarie, var musikaliskt enkla och baserade på ackordspel.

Då Stry Terrarie kände att hans inriktning mot punk med svenska texter inte tycktes slå an hos övriga bandmedlemmar i Riot övergav han detta band där han spelat sedan 1975. Han skulle bilda ett nytt band i stället och först in vid hans sida var en fjortonårig Alf Olofson som var tänk att sköta basen. Sedan anslöt sig också Mats Petterson (som gick under alias Mats P) på gitarr och Per-Åke Holmberg (som snart döptes om till Sticky Bomb) på trummor. Kriminella gitarrer var bildat.

Första spelningen ägde rum julen 1977 på Snyggtorpsskolan, vilket var deras egen skola även om Stry och Mats P hade gått ut ett par år tidigare. Deras ringa erfarenhet som musiker kombinerades med ofta obscena texter. I den unga lyssnarskaran på Snyggtorpsskolan fanns det säkert en och annan som undrade över vad som pågick.

I början av 1978 spelades ”Vårdad klädsel” och ”Förbjudna ljud” in som A- respektive B-sida på vad som sedermera skulle bli betraktat som Sveriges första punksingel. Inspelningen skedde i Studio Bombhill och med bandets egen Pål Spektrum som ”demonproducent”.

”Vårdad klädsel” var en uppgörelse med restaurangen Baldakins krav på apparition, vilket uppenbarligen inte lät innefatta Strys och de andras stil.

På Kriminellas gitarrers andra singel, ”Silvias unge” går det att urskilja den typiska sång vilken Stry kom att utveckla med våldsamma utbrott där känslan av desperation är omisskännlig.

Stry Terrarie var bandets kreativa motor och när han valde att flytta till Malmö och nya musikprojekt stundade slutet för Kriminella gitarrer. Bandet nu utan Stry valde dock att fullfölja planerna på att spela in ”Knugen Skuk”. Den hamnade på samlingsskivan Svensk pop där Noise, The Push och Torsson också deltog med låtar. Gruppen fortsatte att turnera tämligen sporadiskt en tid och även en tredje singel gavs ut innan Kriminella gitarrer slutligen helt upphörde.

I Malmö ägnade sig Stry Terrarie åt Besökarna och Garboshock innan han 1981 hoppade in i Ebba Grön och fortsatte därefter med Rymdimperiet som ju bekant blev Imperiet. Han återvände dock till Malmö och har fortsatt som musiker i olika band samt som soloartist.

Sticky Bomb gick via Torsson till att bli trummis i Wilmer X. Förutom de singlar som gavs ut av Kriminella gitarrer hade de ett flertal ytterligare låtar på sin repertoar. Någon LP blev det likväl aldrig, men de som vill lyssna på vad bandet skapade kan lyckligtvis avlyssna samlingsskivan Förbjudna ljud 1977-1979 som gavs ut 2003.

Diskografi

Vårdad klädsel - 1978 (singel)
Silvias unge - 1978 (singel)
36 patroner - 1979 (singel)
Förbjudna ljud 1977-1979 - 2003 (samling)

Läs vidare - länkar

Stry.kajen.com - Här hittar du Stry Terraries biografi, en stor samling artiklar och intervjuer samt nyheter och låttexter.

Läs vidare - böcker

Svensk punk 1977-81 - En bok som sammanfattar den svenska punken och har ett kapitel tillägnat musikscenen i Malmö.